>>Afkoop alimentatie of afwikkeling huwelijkse vo...

Afkoop alimentatie of afwikkeling huwelijkse voorwaarden?

10-02-2016

Afkoop alimentatie of afwikkeling huwelijkse voorwaarden?

Afkoop alimentatie of afwikkeling huwelijkse voorwaarden? 
 
Steeds meer mensen zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Door de akte huwelijkse voorwaarden wordt de gemeenschap van goederen volledig of gedeeltelijk uitgesloten.  
 
Van belang is om afspraken over alimentatie en de eventuele afkoop daarvan goed vast te leggen in het echtscheidingsconvenant, zoals blijkt uit de zaak (Gerechtshof Arnhem Leeuwarden van 28 juli 2015, ECLI:NL:GHARL: 2015:5743) waarin dit mis gegaan is. De kwestie verloopt als volgt. Partijen zijn gehuwd op huwelijkse voorwaarden. Bij de scheiding levert de financiële afwikkeling grote problemen op.  
 
Uiteindelijk komen partijen overeen dat de man een bedrag van € 80.000,- aan de vrouw voldoet voor de totale afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden en de verdeling van de gemeenschappelijke vermogensbestanddelen. 
 
De man trekt dit bedrag vervolgens af als afkoopsom van alimentatie. De aftrek wordt door de fiscus evenwel niet gehonoreerd.  
 
Het beroep van de man bij het hof (belastingkamer) wordt ongegrond verklaard. Het hof is eveneens de mening toegedaan dat de betaling van € 80.000,- betrekking heeft op de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden. Zowel uit de tekst van de overeenkomst als uit de gedragingen en verklaringen van partijen daaromtrent blijkt het hof niet dat het bedrag van € 80.000,- een afkoopsom is voor alimentatie.  
 
Het is dus zaak dat voldoende aandacht wordt besteed aan de wijze waarop partijen bedoelen af te wikkelen.   
       

Waarom Wagenaar advocaten

  • Veel ervaring
  • Scherpe prijzen
  • Goede kwaliteit
  • Gratis kennismaking
Neem nu contact op
Uw advocaat in: Huizen, Bussum, Eemnes, Naarden, Blaricum, Laren, Hilversum, Almere, Soest, Baarn, Weesp, Muiden, Groningen en omstreken.