>>Dit jaar nog trouwen? Let op! Ingrijpende wijzi...

Dit jaar nog trouwen? Let op! Ingrijpende wijzigingen trouwen vanaf 1 januari 2018

01-09-2017

Dit jaar nog trouwen? Let op! Ingrijpende wijzigingen trouwen vanaf  1 januari 2018

Wanneer men nu trouwt en niets heeft geregeld, bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden bij de notaris, geldt automatisch (van rechtswege) het stelsel van “algemene gemeenschap van goederen” (agvg).

Het huidige stelsel betekent dat op het moment van de huwelijkssluiting alle bezittingen die de kersverse echtgenoten voorafgaand aan  het huwelijk in privébezit hebben in de agvg vallen. Tevens vallen ook de privé schulden van de echtgenoten in de agvg.

Een voorbeeld: echtgenoot A heeft een huis in eigendom, voorafgaand aan het huwelijk. Na de huwelijkssluiting valt het huis , althans de waarde van het huis, in de agvg. Dus, bij echtscheiding heeft echtgenoot B recht op de helft van de waarde van de woning van echtgenoot A.

Dat kan als zeer onrechtvaardig ervaren worden. Dit is ook vaak de praktijk.

Eveneens gaat het zo met de privé schulden die de echtgenoten hebben voorafgaand aan het huwelijk. Alle schulden vallen in de agvg. Bij echtscheiding worden de schulden bij helfte verdeeld.  Schuldeisers kunnen zich verhalen op de agvg.

Conclusie: het huidige stelsel van agvg kent (buiten uitzonderingen) één (1) vermogen. Het gemeenschapsvermogen, dat bestaat uit alle bezittingen (activa) en schulden (passiva) dat bij scheiding bij helfte wordt verdeeld, 50/50.  

Nieuw: het oude stelsel van agvg gaat per 1 januari 2018 over de kop. Kortom: het nieuwe stelsel treedt per 1 januari 2018 in werking. Ten aanzien van op 1 januari 2018 en daarna gesloten huwelijken geldt het nieuwe stelsel van “De Beperkte Gemeenschap van Goederen”.     

Deze wijziging van het huwelijksvermogensrecht is ingrijpend.

De nieuwe wet luidt:

  • wat je voor het huwelijk 100 % in alleen bezit, houd je privé
  • wat je tijdens het huwelijk verkrijgt, heb je samen

Aan het einde van een huwelijk dat op 1 januari 2018 of daarna is gesloten geldt bij scheiding het volgende:

  • sprake is van 2 privé vermogens, die gescheiden blijven bij echtscheiding
  • sprake is 1 gemeenschapsvermogen (hetgeen is verkregen, verdiend tijdens het huwelijk) dat moet worden verdeeld bij echtscheiding: 50/50

Ook voor ondernemers heeft de wetswijziging grote gevolgen. De nieuwe  regeling heeft voor ondernemers haken en ogen. In het kader van dit blog voert de uitleg omtrent  de nieuwe bepalingen/mogelijkheden te ver.

Belangrijk: alle huwelijken die voor 1 januari 2018 worden gesloten vallen onder het oude stelsel. Geen terugwerkende kracht. 

Trouwen tussen nu en 1 januari 2018: aanstaande echtelieden, informeer u terdege.

Waarom Wagenaar advocaten

  • Veel ervaring
  • Scherpe prijzen
  • Goede kwaliteit
  • Gratis kennismaking
Neem nu contact op
Uw advocaat in: Huizen, Bussum, Eemnes, Naarden, Blaricum, Laren, Hilversum, Almere, Soest, Baarn, Weesp, Muiden, Groningen en omstreken.