>>Erkenning en gedeelde voogdij (opletten vaders!)

Erkenning en gedeelde voogdij (opletten vaders!)

06-09-2013

Erkenning en gedeelde voogdij (gezamenlijk ouderlijk gezag)

 

Indien een kind wordt geboren binnen een huwelijk is de vader van rechtswege de formele ouder en ontstaat van rechtswege gedeelde voogdij (gezamenlijk ouderlijk gezag)

Ouders hebben gelijke rechten en plichten betreffende hun kind.

Indien een kind buiten een huwelijk wordt geboren heeft de moeder van rechtswege het ouderlijk gezag. Wil vader het kind erkennen (juridisch ouderschap) heeft hij de toestemming van moeder nodig.

Gaat een vader zijn kind erkennen bij de burgerlijke stand wordt hij vaak niet op de hoogte gesteld van het feit dat hij - na de erkenning- ook de gedeelde voogdij (gezamenlijk ouderlijk gezag) kan aanvragen.

Erkenning en gedeelde voogdij

Erkenning is een bestaansvoorwaarde voor de gedeelde voogdij. Zonder erkenning geen gedeelde voogdij. Vader heeft ook de toestemming van moeder nodig voor de gedeelde voogdij/gezamenlijk ouderlijk gezag. Indien moeder toestemming weigert kan vader vervangende toestemming vragen aan de kinderrechter. Hiertoe dient een advocaat een verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen. Moeder kan hiertegen verweer voeren. Dan is er vaak al sprake van strijd tussen ouders.

Een “niet-gezag ouder “ heeft minder juridische rechten in verband met: omgang ; bepaling hoofdverblijf van het kind schoolkeuze enzovoort. Zolang de relatie tussen ouders nog goed is zijn er geen zichtbare problemen. Zodra de relatie wordt beëindigd en er strijd tussen ouders ontstaat kan vader geconfronteerd worden met zijn - slechts - biologische ouderschap.

Vader staat dan geweldig op achterstand. Hij heeft bijna niets over zijn kind te zeggen en is dan verplicht naar de rechter te stappen indien hij deze -ongelijkwaardige- situatie niet wenst.

Waarom Wagenaar advocaten

  • Veel ervaring
  • Scherpe prijzen
  • Goede kwaliteit
  • Gratis kennismaking
Neem nu contact op
Uw advocaat in: Huizen, Bussum, Eemnes, Naarden, Blaricum, Laren, Hilversum, Almere, Soest, Baarn, Weesp, Muiden, Groningen en omstreken.