>>Sta op je beslagvrije voet! LBIO zet cliënte op...

Sta op je beslagvrije voet! LBIO zet cliënte op het verkeerde been.

06-08-2014

Sta op je beslagvrije voet! LBIO zet cliënte op het verkeerde been.

Jaarlijks wordt ongeveer 400.000 keer beslag gelegd op salaris of uitkering. Ook vinden er op grote schaal verrekeningen van terugvorderingen met te betalen uitkeringen plaats.

Uit een onderzoek van de nationale ombudsman uit 2012 kwam reeds naar voren dat deurwaarders en (overheids)instanties als het LBIO maar al te vaak de beslagvrije voet te laag vaststellen. Ook verrekenen uitkeringsinstanties als het UWV en sociale dienst vaak met te hoge standaard percentages.

Daardoor komen burgers onnodig onder hun bestaansminimum terecht. Het negeren van de beslagvrije voet kan voorts weer leiden tot meer betalingsachterstanden. Ook kinderen kunnen de dupe zijn.  

In een recente casus accepteerde cliënte de berekening van het LBIO niet. Hiervoor was wel een lange adem vereist. Eerst ten overstaan van de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam erkende het LBIO fout te zitten en werd cliënte alsnog volledig in het gelijk gesteld. De inhoudingen werden terugbetaald, de door cliënte gemaakte kosten en mijn kosten als advocaat werden vergoed.   

Het loont daarom zeker de moeite om de berekening beslagvrije voet te laten controleren en bij misstanden tijdig aan de bel te trekken. (Voorzieningenrechter, Rechtbank Rotterdam, d.d. 21 juli 2014)

Ivonne Wagenaar             

Waarom Wagenaar advocaten

  • Veel ervaring
  • Scherpe prijzen
  • Goede kwaliteit
  • Gratis kennismaking
Neem nu contact op
Uw advocaat in: Huizen, Bussum, Eemnes, Naarden, Blaricum, Laren, Hilversum, Almere, Soest, Baarn, Weesp, Muiden, Groningen en omstreken.