>>Zelfstandig wonen voor ouderen en gehandicapten...

Zelfstandig wonen voor ouderen en gehandicapten ten onrechte onder druk.

16-07-2015

Zelfstandig wonen voor ouderen en gehandicapten ten onrechte onder druk.

Kortingen op huishoudelijke hulp vaak niet volgens de regels. Zelfstandig wonen voor ouderen en gehandicapten ten onrechte onder druk.    

Sinds 1 januari 2015 is de nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning (WMO 2015) van kracht. Sindsdien spelen overal in het land rechtszaken rond de vraag in hoeverre gemeenten verplicht zijn schoonmaak te regelen en vergoeden voor inwoners die dat zelf niet kunnen.  

De nieuwe wet stelt dat de gemeente hulp beschikbaar moet stellen voor iedereen die dat nodig heeft, ongeacht inkomen of vermogen. De praktijk is helaas, dat gemeenten soms verder gaan in hun bezuinigingen dan Den Haag heeft bedoeld. Niet alleen verliezen hulpbehoevenden hun hulp zonder dat de gemeente hun situatie zorgvuldig heeft onderzocht. Ook sluiten sommige gemeenten mensen met een inkomen boven het minimum of met spaargeld ten onrechte uit van vergoeding voor deze hulp.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Groningen deed op 9 december 2014 een eerste uitspraak: de gemeente Dantumadeel mag niet zo maar stoppen met de vergoeding van de huishoudelijke hulp aan een bejaard echtpaar.

De toon lijkt gezet. De gemeente blijft in beginsel verantwoordelijk om noodzakelijke ondersteuning te bieden en mag hulp bij het huishouden of persoonlijke zorg niet schrappen zonder zorgvuldig onderzoek naar de thuissituatie. Ook dient de gemeente een redelijke termijn te geven in het geval de (thuis)zorg wordt afgebouwd.

Vooralsnog biedt de nieuwe wet de gemeenten nog volop ruimte voor een eigen en vaak te strenge uitleg. Het is dan ook raadzaam (juridisch) advies in te winnen bij een negatief besluit van de gemeente over een aanvraag voor maatschappelijke ondersteuning of bij een wijziging van de eerder verstrekte zorg.

Vrijblijvend juridisch advies?

Waarom Wagenaar advocaten

  • Veel ervaring
  • Scherpe prijzen
  • Goede kwaliteit
  • Gratis kennismaking
Neem nu contact op
Uw advocaat in: Huizen, Bussum, Eemnes, Naarden, Blaricum, Laren, Hilversum, Almere, Soest, Baarn, Weesp, Muiden, Groningen en omstreken.