>>Scheiden als truc om restschuld op huis te ontl...

Scheiden als truc om restschuld op huis te ontlopen

25-02-2013

Getrouwde of samenwonende stellen kunnen met een truc de restschuld op hun huis ontlopen. Als ze zogenaamd scheiden en beiden de hypotheek niet zelfstandig kunnen betalen, vangt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) de restschuld op. Dat schrijft het NRC Handelsblad op 23 februari.

Wim van der Kleijn beschrijft de truc uit makelaarskringen in zijn boek Eigen huis in de crisis, dat binnenkort verschijnt. Het is simpel. Stel, twee ongetrouwde starters hebben samen een huis met een hypotheek met NHG van € 160.000. Ze willen verhuizen, maar kunnen slechts € 130.000 voor hun huis krijgen. Als één van de twee zich uitschrijft op het adres en geen van twee de hypotheek alleen kan betalen, dan kan gedwongen verkoop volgen. Brengt het huis op een veiling of via onderhandse verkoop vervolgens € 110.000 op, dan vergoedt het waarborgfonds het verschil van € 50.000 met de hypotheeksom aan de bank. Bij getrouwde stellen of stellen met een geregistreerd partnerschap ligt het iets ingewikkelder. Zij moeten officieel uit elkaar.

Het is mogelijk dat steeds meer stellen de truc gebruiken. Het aantal gescheiden koppels dat een beroep op de NHG doet, is de laatste jaren sterk gestegen, terwijl het aantal echtscheidingen stabiel bleef, zo blijkt uit onderzoek vanNRC Handelsblad. Tussen 2006 en 2011 steeg het aandeel claims bij de NHG op basis van scheiding van 20 naar 50%. Het aandeel werklozen dat een beroep op de NHG deed, bleef in deze crisisjaren gelijk. Het percentage wanbetalers daalde zelfs.

De NHG wordt verstrekt door het Waarborgfonds Eigen Woningen en geldt voor koophuizen tot € 350.000. Kopers verzekeren zich tegen een restschuld bij gedwongen verkoop door eenmalig 0,7% van de koopsom te storten in het waarborgfonds (vermogen € 730 miljoen). Een gat in je hand telt niet; claimen kan alleen wegens betalingsproblemen door scheiding, overlijden van een partner, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Het aantal schadeclaims is de laatste jaren sterk gestegen. In 2010 werd in circa 1.130 vergoedingen voor een totaalbedrag van € 37,3 miljoen uitgekeerd. Dit jaar is tot nu toe de helft van de schadevergoedingen naar scheidingsgevallen gegaan.

Demografisch is de toename van het aantal scheidingen met NHG lastig te verklaren. Het aantal huwelijken en partnerschappen dat strandt, ligt al enkele jaren rond de 32.000. In de leeftijdscategorie van NHG-kopers (gemiddeld 32 jaar) daalde het aantal scheidingen iets. Het aantal samenwonenden dat uit elkaar gaat stijgt wel, maar wordt niet geteld, zegt het CBS. Algemeen wordt er eerder minder dan meer gescheiden in slechte economische tijden omdat scheiden geld kost.

Directeur Karel Schiffer van de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen ontkent dat er sprake is van fraude. Hij zegt dat de toename ‘puur en alleen’ een gevolg is van de daling van de huizenprijzen. Wel erkent hij dat het Waarborgfonds de stijging van het aantal NHG-scheidingen ook is opgevallen. Sinds 2010 worden daarom alle scheidingsclaims doorgelicht en wordt achteraf met steekproeven gekeken of mensen niet weer zijn gaan samenwonen. Er is één stel gevonden dat weer bij elkaar woonde, zegt Schiffer: ‘Hier ging het om strategisch gedrag. Maar je kunt je afvragen: zijn ze elkaar weer tegengekomen in de kroeg, hebben ze zich misschien bedacht?’

Zelf verklaart Schiffer de stijging met de daling van de huizenprijzen. Er is vaker een restschuld, dus ook vaker een echtscheiding met een restschuld. Dat werklozen niet vaker een beroep doen op NHG, verklaart Schiffer met ‘het geweldige sociale vangnet dat we in Nederland hebben.’
Waarom er niet meer gedwongen verkopen door wanbetaling zijn, weet Schiffer ook niet.

Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvestingssystemen aan de TU Delft, ziet in de daling van de huizenprijzen geen verklaring voor de ‘relatieve stijging’ van het aantal scheidingen met NHG: ‘Het is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Theoretisch kan dit gewoon. Er is niks wat je belet om uit elkaar te gaan.’

Makelaars wijzen er op dat steeds meer mensen de NHG-regels kennen en er gebruik van maken – adviseurs uit de branche, maar ook koppels die echt scheiden. De regeling staat niet ter discussie, zegt Schiffer: ‘Het zou jammer zijn als mensen met betalingsproblemen geen gebruik meer kunnen maken van hun recht.’

Gratis kennismakingsgesprek Wij staan voor u klaar

Maak een afspraak

Waarom Wagenaar advocaten

  • Veel ervaring
  • Scherpe prijzen
  • Goede kwaliteit
  • Gratis kennismaking
Neem nu contact op
Uw advocaat in: Huizen, Bussum, Eemnes, Naarden, Blaricum, Laren, Hilversum, Almere, Soest, Baarn, Weesp, Muiden, Groningen en omstreken.