>>>Jeugdrecht en Strafrecht

Jeugdrecht & Jeugdstrafrecht

Aangehouden door de politie?

Je komt met de politie in aanraking. Het volgende kan dan gebeuren:

  • De politie kan je aanhouden en vasthouden op het politiebureau. Maximaal 3 dagen. Als de politie vindt dat je nog langer moet worden vastgehouden word je voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die kan beslissen om je nog 14 dagen langer vast te houden. Daarna kan je nog maximaal 3 maanden vast blijven zitten.
  • Dan moet je zaak naar de rechter.
  • Maar wat gebeurt er meestal
  • Na een gesprek met de politie mag je meestal naar huis.
  • Soms is de zaak daarmee nog niet afgelopen.

Vier manieren om een zaak af te doen

  1. Je zaak wordt geseponeerd omdat er onvoldoende of geen bewijs is. Als je zaak voorwaardelijk wordt geseponeerd is er wel bewijs maar vindt de Officier van Justitie het niet nodig om je nu te straffen. Bij een voorwaardelijk sepot krijg je een proeftijd van 2 jaar. Als je binnen deze twee jaar weer in de fout gaat wordt de (oude) zaak er weer bij gehaald.
  2. Je wordt verwezen naar het Bureau Halt. Dan hoef je niet naar de rechter maar je krijgt een alternatieve straf.
  3. De parketsecretaris (OTP) roept je op voor een gesprek. De parketsecretaris kan de zaak voorwaardelijk seponeren. Of je een werkstraf opleggen. Ga je daarmee akkoord is de zaak daarmee klaar. Als je niet akkoord bent gaat de zaak alsnog naar de rechter.
  4. Je moet voorkomen bij de kinderrechter.

De kinderrechter luistert naar de Officier van Justitie (aanklager) en naar je advocaat. Daarna neemt de rechter een beslissing: vrijspraak, jeugddetentie of een Pijmaatregel

Wagenaaradvocaten is aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten: www.vnja.nl

Gratis kennismakingsgesprek Wij staan voor u klaar

Maak een afspraak
Uw advocaat in: Huizen, Bussum, Eemnes, Naarden, Blaricum, Laren, Hilversum, Almere, Soest, Baarn, Weesp, Muiden, Groningen en omstreken.